Olje: Handle det svarte gullet

Olje er kanskje den mest kjente råvaren for tradere i råvaremarkedet. Oljeprisen beveger seg hurtig, og har skapt enorme formuer for nasjoner såvel som enkeltindivider, såvel som store tap og konkurser.

Olje - svart gull

En dyktig trader av oljederivater i råvaramarkedet bør lærer seg hvordan man effektivt foretar investeringer med hensyn til oljeprisen.

30. oktober 2024 av TjenePengerOnline / Råvarehandel

Prøvd eToro? Populært til aksjehandel og trading i Norge. Gratis demo eller ekte handel (les mer her).

Oljen er en ikke-fornybar ressurs. Når vi har brukt den opp, er den borte for alltid. Ny teknologi vil komme, men det tar tid og det koster mye penger å innføre nye energiløsninger.

Oljen blir dyrere

Skal du investere i olje må du forstå hva som påvirker oljeprisen. Som alt annet er det sentrale i prisbevegelsen tilbud og etterspørsel.

Markedet har blitt vant med en verden der det produseres nok olje til å dekke etterspørselen verden over. Her vil det komme store forandringer i de kommende tiårene. En langsiktig investering i oljederivater vil nok være gull verdt, for prisen på olje kommer til å stige kraftig i årene som kommer.

Tilbudet på olje er fallende, og etterspørselen er stigende. Dette er en vedvarende trend. Ikke nok med at tilbudet i markedet faller, men også tilgjengeligheten på olje blir mindre for hver dag det tappes av verdens oljereserver.

Det tok flere millioner år å produsere denne oljen, og i løpet av drøyt 100 år er det meste brukt opp. Selv om petroleum som råvare har blitt benyttet av mennesker i over 4000 år, er det kun i løpet av en hundreårsperiode forbruket har vært så stort at det har vært av spesiell betydning for oljereservene.

Det er svært usannsynlig at oljeprisen vil falle i kommende år, og oljemarkedet bør være svært attraktivt for alle som har penger å investere.

Utviklingen videre

Knapphet i tilgjengeligheten på olje er en viktigere faktor enn eventuell ny teknologi innen alternative energikilder. Nye oljefunn som har signifikant betydning i forhold til dagens oljereserver er høyst usannsynlig, og selv med revolusjonerende nyvinning og motstand fra myndigheter, nye forskningsfunn og politiske avgjørelser vil oljeprisen fortsette å stige.

Langsiktig vs. kortsiktig?

Med dagens utvikling er det ingenting som kan stoppe en videre utvikling i oljeprisen på lang sikt. Den langsiktige trenden vil være stigende oljepris frem mot år 2020 og kanskje helt til 2050.

Det kortsiktige bildet er imidlertid annerledes. En rekke forhold er med på å påvirke oljeprisen fra dag til dag, og hver eneste minutt. Finansiell uro og økonomiske kriser er en faktor, politiske hendelser, nye oljefunn, krig og konflikt, ny teknologi er med på å bevege oljeprisen opp og ned.

Selv om oljeprisen på sikt kanskje kommer til å gå opp, korrelerer ikke alltid den langsiktige trenden med det korte bildet. Over tid kan det være en prisstigning, men i det korte løp kan man likevel tape penger. Og motsatt: Skulle oljeprisen falle og aldri komme tilbake, kan det i perioder være kortsiktig oppgang. Dette er det ingen som med sikkerhet kan forutsi.

Det er mulig å både tjene penger og tape penger på oljederivater, uavhengig av markedsretning, både på stigende og fallende oljepris, og selv når markedet står helt stille kan man tjene eller tape penger (mer om dette nedenfor). Daytrading og kortsiktige investeringer i olje er derfor særdeles interessant for enhver investor og trader, men risikoen må man forstå, og dette tar det tid å sette seg inn i.

Hvordan investere i olje?

Det er selvsagt mulig å handle olje indirekte, uten at du faktisk kjøper oljefat til eget lager. Man handler i stedet oljederivater, for eksempel i form av CFD-er som er utmerket til dette formålet. Alt du trenger å gjøre er i såfall å knytte deg opp mot en meglertjeneste som tilbyr handel i oljederivater.

Nå er det selvfølgelig ikke slik at man kjøper oljefat, selv om det teoretisk er mulig. Slik er det med gull også. Selv om det er mulig å kjøpe gullbarrer og lagre de i en bankboks eller en safe, er det ikke vanlig praksis. Det man kjøper er derivater eller differansekontrakter for den gjeldende råvaren. La oss forklare.

I stedet for å kjøpe en fysisk råvare, kjøper du et derivat. Et derivat er et verdipapir, der verdien avgjøres i forhold til det underliggende aktivum - for eksempel råvaren olje. Det finnes en lang rekke forskjellige derivater (inkludert opsjoner, futures, forwards m.fl). Heldigvis trenger man ikke gjøre det så avansert.

Slik begynner man å spekulere i oljeprisen:

En trader kjøper nesten aldri selve råvaren, men et verdipapir eller et derivat som følger prisene på råvaren.

Hvis oljeprisen i markedet går opp, vil også alle relaterte verdipapir speile denne prisstigningen. Det samme gjelder selvøflgelig om markedet går ned eller om markedet står stille.

Det første du må gjøre er å åpne en konto hos en megler som tilbyr handel med råvarer. Dersom du velger å følge vår anbefaling, må du da registrere en handelskonto hos en nettmegler.

Det er en oversiktlig prosess og kravet til innskudd er såpass lavt at alle bør ha råd til det. Du får da en mulighet til å prøve deg på virkelig råvarehandel selv med et lite innskudd. Noen meglere krever at man setter inn større beløp, men det er altså ikke tilfellet her.

Når du logger inn hos nettmegleren din vil du som regel ha mulighet til å foreta innskudd og uttak fra din kundekonto, og du kan handle i råvarer og valuta. Du finner vanligvis lett frem til der du handler olje, og kan via nettmegleren ofte foreta tekniske analyser av oljemarkedet om det skulle være av interesse.

Kort fortalt har de fleste nettmeglere alt en trader trenger av verktøy og handelsmuligheter, men til tross for at de fleste nettmeglere er intuitive i bruk er de som regel passende også for erfarne tradere som krever avansert funksjonalitet.

Det finnes flere nettmeglere å velge mellom. Her er omtale av flere populære nettmeglere på nett, og en videre omtale og anmeldelse av disse nettmeglerene finner du på den siden.

Prøvd eToro? Populært til aksjehandel og trading i Norge. Gratis demo eller ekte handel (les mer her).