Sykluser i råvaremarkedet
Råvarer har forskjellige prisbevegelser. Likevel kan råvaremarkedet beskrives i form av bull- og bear-sykluser, slik som i andre finansmarkeder. Lær om sykluser i markedet for råvarer.
Prøvd eToro? Populært til aksjehandel og trading i Norge. Gratis demo eller ekte handel (les mer her).
Les også: Slik handler du råvarer
Råvaremarkedets sykluser er forårsaket av tilbud og etterspørsel i markedet. Det er altså markedskreftene som er avgjørende, men bak dette ligger også visse politiske beslutninger.
De fleste land baserer verdien på deres valuta kun opp mot verdien av valuta av andre nasjoner. I dag finnes det ikke en eneste råvare som fungerer som prissammenligning for valutar. I hvert fall spiller ikke råvarer den samme rollen i dag i forhold til internasjonal økonomi for en førti år siden. Da var prisene i gull og sølv viktige råvarer som man kunne måle opp mot valuta.
Likevel er gullprisene av betydning den dag i dag. Hvis gull har en usedvanlig høy pris per unse et gitt år, kan man si at markedet blomstrer, mens hvis prisen synker flere år på rad, vil finansanalytikere ofte uttale at man er i et "bear" marked.
Råvarehandel i forskjellige sykluser
Det er ikke lett å beskrive sukluser i råvarehandel ettersom det finnes alltid unntak fra regelen i forhold til om en råvare er i posisjon for bull (stigende råvarepris) eller bear (fallende råvarepris).
Den beste prediktor for om en råvare er bull eller bear, er hovedsakelig å se på vareomløpet av råvaren i forhold til produksjonsmengden. I de to tiårene fra 1980 til 2000 har man opplevd et bear marked (fallende priser) i råvarehandel ettersom produksjonskapasitet har vært stor samtidig som etterspørselen ikke har vært veldig høy.
Rundt år 2000 var det en vesentlig endring i forhold til leting etter-, bearbeiding- og produksjon av metaller. Nasjoner som tidligere ikke hadde hatt noen spesiell interesse for metaller, økte nå aggressivt produksjon, på grunn av en dramatisk økende etterspørsel etter tidligere verdsatt metaller som sink og kobber. Denne plutselige interessen for metaller medførte økt etterspørsel etter gull og sølv. Dette igjen medførte at investorer tolket etterspørselen etter sink og kobber som begynnelsen på et bull marked (stigende priser)
Mengden av visse råvarer er altså ofte en prediktor, eller i det minste en indikator, av bull og bear sykluser.
Råvaremarkedet er svært sammensatt
Ta oljen som et eksempel, og hvordan denne råvaren kan påvirke prisene på en rekke andre råvarer:
Oljeprisene kan ofte svinge basert på hvor mye råvareolje som er hentet opp, rett og slett fordi så mange andre næringer er avhengig av energi fra oljeindustrien. Som et eksempel kan en bratt fall i oljeproduksjonen resultere i høyere bensinpriser som igjen påvirker transport av landbruksvarer. Dette gir kunstige begrensninger i tilbud og etterspørsel, og kan påvirke de generelle prisene på andre råvarer. Oljen har imidlertid ofte svingninger i tilbudet sitt, og mange erfarne råvareinvestorer og -tradere forutser visse sesongmessige svingninger, og kan tilpasse seg disse sessongmessige syklusene i sine investeringer. Slike sekundære effekter er derfor en noe forutsigbar del av råvarehandel.
Imidlertid bør det bemerkes at siden mange råvareindekser er basert på forventninger om ytelse. Likevel kan ekstreme endringer i produksjonen av mengden f.eks. olje eller en annen viktig råvare tilsvarende føre til endringer i futures markedet.
Faktisk kan en helt uventet nedgang i produksjonen av olje utløse et bull marked. Og motsatt vil overproduksjon tenderer til å mette markedet, og dermed legges grunnlaget for et bear marked.
Som regel er det kun store globale hendelser som har vesentlig betydning og som vil påvirke etterspørselen. En naturkatastrofer som jordskjelv eller tsunami kan for eksempel senke produksjonsvolum ett sted og dermed øke etterspørselen og produksjonen et annet sted, slik at råvareprisene kan falle og stige samtidig i to ulike deler av verden - samtidig som den totale råvareprisen forblir uendret.
Ikke nødvendigvis vanskelig å investere i råvarer
Det viktigste å lære seg i råvarehandel er å finne sin egen strategi. Man trenger ikke engang lære seg så mye om hvordan råvaremarkedet fungerer. Det kan være nok å sette seg inn i noen metoder for teknisk analyse og handle ut i fra gitte signaler.
Vi anbefaler at dersom du ønsker å lære deg råvarehandel kan du starte med å opprette en øvelseskonto slik at du får se hvordan råvarehandel fungerer i praksis.
Prøvd eToro? Populært til aksjehandel og trading i Norge. Gratis demo eller ekte handel (les mer her).